Hogyan vásárolhatnak külföldiek magyar ingatlanokat a koronavírus okozta határzár idején?

2020. 03. 25.

Külföldi ügyfeleink a koronavírus okozta válság alatt is intézhetik magyarországi ingatlanvásárlásukat. Sokaknak volt tervbe véve, hogy idén tavasszal vagy nyáron magyar ingatlant vegyenek. Bár részben kényszerből, most ténylegesen jut idejük is rá, hogy az interneten keresgéljenek és így elsők között fognak találkozni a nálunk meghirdetett házakkal, nyaralókkal, tanyákkal és üzleti ingatlanokkal, hiszen a Google a FODEL kínálatát az elsők között adja ki találati listáján.

A FODEL munkatársai jelenleg is 9 országban dolgoznak aktuális kínálatunkkal. Természetesen biztonságban, otthonról, mivel cégünknél a kezdetek óta a “Home Office” megoldást részesítjük előnyben, így bennünket nem érint hátrányosan a karanténhelyzet. A hirdetéseinkkel kapcsolatosan felmerülő kérdésekre késedelem nélkül válaszolunk holland, német, angol, francia, svéd és magyar nyelveken.

Helyszíni megtekintéseket pillanatnyilag csak magyar, illetve Magyarországon tartózkodó külföldi ügyfeleinknek tartunk egészen addig, amíg kijárási tilalom nem lesz elrendelve. A lakások bemutatását most szüneteltetjük, de a házak, tanyák, szabadtéri ingatlanok megtekintése folyamatos. Munkatársaink FFP1-es maszkban, védőkesztyűben és védőszemüvegben végzik helyszíni feladatokat. Az ügyfelek utaztatását bérautóval oldjuk meg.

Volt már rá példa, hogy videóhívás segítségével mutattunk be ingatlant. Olyan is előfordult, hogy egy külföldi ügyfelünk alapos körbefotózás és alaprajz megküldése után döntött a vétel mellett. A megtekintés nélküli ingatlanvásárlásnak nincs jogi akadálya. Ez elsősorban a kis értékű ingatlanokra jellemző megoldás.

Szerződés aláírása miatt egy külföldi vásárlónak nem szükséges hazai ügyvéd előtt személyesen megjelennie Magyarországon, mert azt minden országban, ahol a FODEL jelen van (Hollandia, Belgium, Németország, Ausztria, Svájc, Svédország, Anglia, USA) meg lehet tenni a nagykövetségeken, valamint meghatalmazással egy Magyarországon tartózkodó személy is intézkedhet.