Tanácsok fotózáshoz, tippek eladáshoz


Az alábbi képes bemutatóval a leggyakoribb és legtipikusabb fotózási hibákra hívjuk fel a figyelmet. A képek után olvasható, részletes, szöveges útmutatónk alapján ezeket a gondokat könnyen elkerülheti!

Fényképezés előtt mindig rakjon rendet és teljesen világosítsa ki a lakást! A képeken ne látszódjanak ottfelejtett tárgyak!

A nyilak az elkövetett hibákat mutatják. Se besötétített lakásban, se borús időben, se alkonyatkor vagy sötétedés után ne fényképezzen!

Rendrakást követően minden másképp mutat! Különösen ha a szoba fényárban úszik.
Használja ki a fényképezőgépe világosításra rásegítő funkcióját is! (De vakut ne!)

A képeken se személyek, se állatok ne látszódjanak!

Dátum ne legyen a képen! Kapcsolja ki ezt a funkciót a fényképezőgépében!

Mindig vízszintesen és egyenesen tartsa a készülékét! Ha az eredmény csálé lett, ismételje meg a fényképezést!
Mennyivel jobban mutat ugyanaz a fotó, ha nem ferde.

Egy tipikusan ferde kép, ezúttal épületen belülről. Mintha részeg lett volna a készítője.

Ez a kép is nagyon csáléra sikerült. A bedőlését szemléltető nyílegyenes piros vonalról a szemlélő úgy érezheti, hogy görbe, pedig csak optikai csalódás áldozata.
A kerítés vonala a ferde és vele az egész táj!

Ezen ábra szintén jól mutatja a legtipikusabbnak számító ferde fotózás problémáját. Az első kép vállalhatatlan, míg a második már rendben van.

Lentebbi szöveges útmutatónkban részletesen kitérünk a sötét képek témájára is, mely a második leggyakoribb problémának számít.
A fenti két ábra utómunka alkalmazásával azt mutatja, hogy a beküldött képeknek milyeneknek kellett volna eleve lenniük!
A feljavítás olyan hatást idéz elő, mintha csak felkapcsolták volna a villanyt az adott helyiségekben.

Az utólagos feljavítás itt is olyan hatást eredményezett, mintha csak felkapcsolták volna a villanyt, pedig szó sincs ilyesmiről.
Az a cél, hogy eleve minőségi, világos képeket tudjunk készíteni és minél kevesebb utólagos rásegítést kelljen alkalmazni.

Példa, egy esős, borult időben történt fotózásra, ami alapvető hibának számít!
Ez a kép ráadásul álló tájolású, ami csak tovább ront az összhatáson.

Egy bemozdult kép, amit ellenőrzést követően törölni kellett volna, majd rögtön megismételni a fotózást, míg éles végeredmény nem születik.
További negatívum, hogy ez a kép is álló tájolású.

HASZNOS TANÁCSOK INGATLAN FOTÓZÁSÁHOZ
·Ha tud rá áldozni, hívjon ingatlanfotóst, aki hozzáértő, profi géppel dolgozik és a képeket utólag még fel is javítja.
·A fényképezés előtt rakjon rendet az ingatlan körül és pakoljon el minden személyes holmit a szobákban! Lényeges, hogy a körülményekről sugárzott kép letisztult és pozitív legyen. Ha van kert, javasolt egy fűnyírás is a képek készítése előtt.
·A képeken se személyek, se állatok, se ottfelejtett tárgyak ne látszódjanak!
Pl: gyerek; nagyszülő; a fotós a tükörben; kutya a kertben; táska vagy kabát az asztalon; elszáradt növények a párkányon; törlőrongy a radiátoron; felmosó és vödör a földön.
·Dátum ne legyen a képen! Kapcsolja ki ezt a funkciót fényképezőgépében!
·Mindig vízszintesen tartsa a készülékét! Próbáljon meg leszokni róla, hogy függőleges tájolású képeket készítsen!
Ha mégis olyan különleges tartalmat szeretne befogni, ami semmiképpen nem fér bele a kívánt módon a látószögbe, lépegessen hátra a szükséges mértékben. Akadályoztatás esetén kombinálja a hátrálást egy ülő / guggoló helyzetből enyhén ferde, felfelé irányuló szögben történő fotózással!
·Ügyeljen rá, hogy a készüléket egyenesen tartsa. Törekedjen rá, hogy a kapott képen felül látható vízszintes sík (pl. egy szekrénysor, egy karnis, egy ablak tetejének vonala) ne legyen csálé! Ezzel az egyszerű viszonyítási módszerrel az egész képet egyenesben tarthatja, ami számos szempontból pozitívan befolyásolja az összhatást.
·Napsütéses időben fényképezzen ingatlanon kívül és belül is! Borult időben, alkonyatkor nem szabad ilyesmibe belekezdeni.
·Nappal is kapcsolja fel a világítást az összes helyiségben! Ha van sötétítőfüggöny, redőny, az okvetlenül legyen el- vagy felhúzva! Nyissa ki az ajtó(ka)t, hogy minél több természetes fény áradjon az adott helyiségbe a többi szobából is!
·Minden helyiség esetében külön keresse meg a legjobban kifejező képbeállítást. Ne kapkodja el! A már elkészült képeket hasonlítsa össze és válassza ki a legjobb szöget! Egy kisméretű helyiségben gyakran elkerülhetetlen, hogy több kép készüljön a látószög korlátozottsága miatt.
·Az ingatlan fotóin kívül mutassa be pár képpel a közvetlen környezetet: az utcát és esetleg a közeli vonzó célpontokat (pl. strand, élővíz, látnivaló).
·Ha az ingatlan látványos panorámával rendelkezik, azt is feltétlenül örökítse meg, de ügyeljen rá, hogy jó időben tegye: szikrázó napsütésben, amikor gyönyörű kék az ég!
·Mindig aktuális képeket töltsön fel és ne elavultakat, vagy például régi papírképről, diáról beszkennelteket! El kell kerülni, hogy egy helyszíni megtekintés esetén az érdeklődőt meglepődés vagy csalódás érje, mert a látott képek alapján másra számít.
·Ha ért egy kicsit a képszerkesztéshez, az elkészült fotókat szerkessze meg utólag: hangsúlyozza ki a látványos elemeket, az ingatlan előnyeit, ugyanakkor a "valóságot" se fedje el. A képeknek vonzónak, ugyanakkor nem irreálisnak kell lenniük és fontos, hogy a feljavítást követően is a valódi élethelyzetet tükrözzék.
GYAKORI HIBÁK INGATLAN FOTÓZÁSAKOR
·A borongós időben történő fotózás lehangoló, szomorkás képeket szül

 • Csak napfényes időben fotózzon!

 • A gépen "auto" vagy "napfény" üzemmódra legyen állítva a fénymérés és ne izzóra, fénycsőre!

 • A vaku használatát mindenképpen kerülje el!

 • Pillantson bele a fényképezőgép kézikönyvébe (amit a típusa alapján az internetről pillanatok alatt letölthet magyar nyelven) és keressen benne valamilyen felvilágosítás rásegítés funkciót, amivel egy viszonylag sötét szituációban is világosabb képeket tud eredményezni. (Felvételi üzemmódban a +/- gombok rendszerint ezt a célt szolgálják.)

·A beltéri képek túl sötétek

 • Nem napsütéses időben történt a képkészítés.

 • Nem áradt be elég természetes fény az ajtókon, ablakokon keresztül.

 • A belső világítás nem volt felkapcsolva.

 • A fényképezőgépen nem volt beállítva a felvilágosítás rásegítés. (Ezt felvételi üzemmódban rendszerint a rendelkezésre álló +/- gombokkal lehet szabályozni és még egy egészen sötét helyszínből is felüdítően világos eredmény születhet.)

 • Rossz szögben, ablakkal szemben történt a fotózás úgy, hogy a kívülről beáradó fény besötétítette a teljes képet. Más kiindulási és/vagy más géptartási szöget kell választani. Meg kell vizsgálni, hogy a készülékben van-e "háttérfény kompenzáció" funkció, ami megszünteti az automatikus besötétülést.

 • Fontos, hogy pár korábban elkészített fotót előre megtekintsen a számítógépén. Így láthatja, hogy a fényképezőgép kijelzőjén teljesen világosnak tűnő képek valójában jelentősen sötétebbek az elvártnál. Ezért zárt terekben eleve javasolt a "felvilágosítás rásegítés" használata fényerő kompenzációként.

·A fotók ferdék, csálék

 • Ügyeljen rá, hogy a készüléket két kézzel, vízszintben, egyenesen tartsa.

 • A fényképező kijelzőjének felső vonala párhuzamos legyen a fotózandó látvány felül látható valamilyen vízszintesével, ami lehet egy ház homlokzatán egy ablak, egy szekrénysor vagy egy karnis tetejének a vonala. Így elkerülheti a durva ferdeséget.

·Számos fotó életlen (fókuszálatlan), bemozdult, homályos

 • Ez súlyos hiba és az ilyen képeket meg kell ismételni. Egy bemozdult fotó nagyon rossz hatást kelt, utólagos élesítésére pedig csak korlátozott lehetőségek állnak rendelkezésre. (Soha nem lesz elfogadható.)

 • Kulcsfontosságú, hogy a képélesség minden egyes fotó elkészültét követően egyesével ellenőrzésre kerüljön! Csak akkor haladjon tovább, ha a friss fotót nagyításban is megfelelő élességűnek és kontúrosnak találta!

 • Ne elégedjen meg a kijelzőn látható "kisképpel" ránézésre, mert abból csak rossz következtetéseket lehet levonni. Mindig bele kell nagyítani és meg kell nézni a tárgyak kontúrjait.

 • Ne legyen türelmetlen, hiszen egyszerűbb a helyszínen megismételni egy-egy képet, mint később újra visszamenni emiatt, esetleg bosszankodni.

 • Mindig két kézzel, határozottan tartsa a készüléket!

 • Ha van rá mód, támassza egyik könyökét egy falnak, aminek akár egész hátával is nekidőlhet. Ez minimálisra csökkenti a kar feltartásából származó kézremegést.

 • Exponálás előtt vegyen egy mély lélegzetet és tartsa vissza azt legalább 2 másodperccel az exponáló gomb lenyomása utánig, így is csökkentve a kézremegést.

 • Ne kapja el a gépet rögtön azután, hogy megnyomta az exponáló gombot. Várjon 2 másodpercet és csak utána engedje fel az ujját. Ez a módszer nyugodt és biztos géptartást fog eredményezni.

 • Amikor lenyomja az exponáló gombot, már egyáltalán ne mozgassa a kezeit, a csuklóját! Csak az ujjhegye mozduljon!

 • Először CSAK FÉLIG nyomja le az exponáló gombot az ujjhegyével. Ekkor történik meg ugyanis a fókuszálás a készülék részéről. A gép csippanó hangot ad és a kijelzőn lévő jel zöldre vált, ha az élességbeállítás sikerült. Ekkor nyomja le teljesen az exponáló gombot és várjon 2 másodpercet, mielőtt felengedi.

 • Ha a félig lenyomást követően a képernyőn látható jel (négyzet, célkereszt) pirosra vált (de nem zöldül ki), akkor egy a megszokottól eltérő hang is azt jelzi, hogy a fókuszálás sikertelen volt. Ilyenkor elölről kell kezdeni az eljárást. Célozzon azonos irányban, de enyhén más szögben, ellenőrizze a vízszintes síkokat, támassza ki testét, vegyen mély levegőt és ismételje a félig lenyomás műveletét, majd ha a kijelzőn zöld jelet lát, lője el a képet és várjon 2 másodpercet!

 • Ezt követően belenagyítással ellenőrizze a kapott eredményt és csak akkor haladjon tovább a következő kép elkészítéséhez, ha a tárgyak kontúrjait kifogástalanul élesnek találta.

·Nem jó a témaválasztás, vagy a beállított szög

 • Ha egy fotó jelentős részét egy aszfaltút, egy mennyezet vagy egy léckerítés teszi ki, akkor a látvány és annak szöge rosszul lett megválasztva.

 • Arra kell törekedni, hogy a releváns téma töltse ki a gép által befogadott látóteret és a nem kívánt rész(ek)ből minél kevesebb látszódjon felül, alul és oldalt is.

 • Ennek elérésére egyes esetekben enyhén feljebb, míg máskor enyhén lejjebb kell dönteni a fényképezőgépet, hasonlóan figyelembe véve az oldalirányokban látható tartalmakat, hogy elkerüljön egy értelmetlenül nagy darabot például egy üres falból, jelentéktelen padlóból, mennyezetből.

 • Ha az adott kép témája egy kertes ház, akkor azt a képet úgy komponálja meg, hogy "madártávlatból" minél nagyobb rész legyen az egész területből - a kertből és a házból is - egyszerre belátható. Ideális szögből fotózva rendszerint megoldható, hogy a látványt ne kelljen elaprózni több (pl. 3-4) képre!

 • Ha az adott kép témája egy ház kívülről, akkor azt a képet úgy komponálja meg, hogy egy ideális szögből fotózva az egész épület benne legyen, ne csak a fele, vagy a harmada.

 • Ha az adott kép témája egy ház homlokzatának egy része, akkor arról a területről ne három képet készítsen, csak egyet, de azon az egyen minden fontos részlet legyen jelen.

 • Figyeljen a vízszintes síkokra, tartson párhuzamot a kijelző felső szélével! Kiábrándító, amikor egy képsorozatban az egyik fotó jobbra csálé, a másik balra ferde, a harmadikat pedig mintha egy részeg készítette volna.

 • Nem szükséges "mindent" megmutatni lépésről-lépésre haladva és néhány méterenként kattintgatva, mert nem az a cél, hanem az érdeklődők, potenciális vásárlók figyelmének felkeltése. A kevesebb több!

 • Egy szépen gondozott kertről, különféle színes virágokról, gyümölcsfákról, tujákról, parkosított területről nem szükséges egynél több önálló fotót becsatolni, feltéve, hogy a képen nem látható más jelentőségteljes - és nem ismétlődő - momentum a többi képhez képest.

·Kisfelbontású képeket tölt fel a hirdetéséhez

 • Mindig ügyeljen rá, hogy az EREDETI, NAGYFELBONTÁSÚ képek kerüljenek feltöltésre! (Ez legalább 3 megapixeles felbontást takar!)

 • A képszélesség ne legyen 1500 pixelnél kevesebb. Így pl. egy 320x200-as, 640x480-as, 1280x1024-es kép kisfelbontásúnak számít és jelentősen lerontja a hirdetésben megjelenő tartalom optikai hatását, minőségi megjelenését.

 • Ne kicsinyítsen az eredeti képeken és ne tömörítse őket!

 • Ne olyan képeket küldjön, amiket előzőleg emailben már továbbküldött (mert a levelezőprogram vélhetően lekicsinyítette őket). Tipikus példa erre egy korábban elküldött email csatolmányainak lementése, majd az így kapott állományok feltöltése a hirdetés képeiként. Így komoly esély van rá, hogy az eredeti képfelbontás és -minőség töredéke kerül csak publikálásra, amúgy teljesen értelmetlenül, hiszen kis odafigyeléssel az eredeti képfájlok is elérhetőek lennének.

 • A FODEL rendszere az Árlista oldalon mindenkor jelzett korlátot szabja meg a feltölthető képek mennyiségére vonatkozóan. A képek méretét illetően nincs megkötés.

 • A képfeltöltést követően a hirdetés főképe / miniatűrje 1.95-ös képarányban kerül kivágásra a célnak legjobban megfelelő és az ingatlanra legjobban jellemző fotóból (képarány kb. 17.5:9).

 • Egy jól összeállított hirdetéshez 10-15 fényképnél többre nincs szükség.

HASZNOS TIPPEK A GYORSABB ELADÁSHOZ
·A hirdetés feladásakor jelölje be a "Kiemelt hirdetés" opciót, vagy fontolja meg a "Főoldali kiemelés" lehetőségét!
·A reális vagy a piaci ár alatti irányár megadása. Komoly érdeklődő esetén hajlandóság egy reális mértékű engedményre.
·Jól megfogalmazott, tömör hirdetési szöveg készítése. A leírás a valóságot tükrözze!
·Kiváló minőségű, friss, aktuális ingatlanfotók feltöltése a hirdetéshez.
·Gyors, korrekt, meggyőző válasz adása megkeresés esetén. A másik fél bizonytalanságát és az időhúzást kevesen tolerálják.
·Megtekintés biztosítása tetszőleges időpontban egy tájékozott, nyelvet beszélő személlyel.
·Az ingatlan rendben tartása, gondozása, fűnyírás. A helyiségekben szellőztetés, esetleg diszkrét jellegű illatosító elhelyezése a megtekintés előtt.
·Célszerű minél több vonalon vevőt keresni, azaz pl. több ingatlanhirdető portálra is feltölteni a hirdetést, mellette közzétenni a Facebookon, valamint kitenni a házra egy táblát/ponyvát/molinót "Eladó" felirattal és egy telefonszámmal.
·A különféle helyeken megjelenő hirdetésekben azonos árak megadása.
·Megállapodás esetén azonnali szerződéskötés, 10% foglaló elkérése.