Országunk a hollandok szemszögéből

2019. 07. 15.

Magyarországra tízezernél is több holland költözött az elmúlt évek során.

A már itt élők zömét elsősorban a vidéki régió vonzza. Jellemzően Baranyában és Somogyban laknak, de már Nógrád megye is egyre népszerűbb a körükben. Ezen területeken kedvező ingatlanárakat kapnak, szeretik az itteni klímát és a természetes közeget (erdők, folyók, tavak), melyekből odahaza kevés jut nekik és az is csak túlzsúfoltan. Kedvelik az ízletes magyar ételeket, a finom hazai borokat. Elmondásuk szerint hazánkban minden tekintetben kiegyensúlyozott életvitelre van lehetőségük, amely összehasonlítás negatív kicsengése a hollandiai gazdasági és politikai problémákra is értendő. Nem csoda, ha egyre több elégedetlen holland vágja klumpáját a sarokba és fordít részben vagy végérvényesen hátat az Európán kívülről érkező idegenek benépesülésétől fojtogatott országban, ahol még a tengerszintek közelgő, megállíthatatlan emelkedése is egy további, egyre növekvő fenyegetést jelent.

Bár a nálunk letelepedett hollandok szerint a környezetükben élő magyarok többsége nem beszél semmilyen idegen nyelvet és ez számukra megnehezíti a beilleszkedést, a velük szemben tanúsított kedves fogadtatás és barátságos hozzáállás mégis ellensúlyozza ezen hiányosságot.

Részben a fentiekhez kapcsolódik egy cikkünkhöz mellékelt kisvideó, melyben hosszú évek óta hazánkban élő és többségükben a magyar nyelvet is kiválóan beszélő holland emberek szólalnak meg és olyan magyar értékekről beszélnek, amelyek számukra is fontosak, egyúttal beilleszthetők a „holland típusú” életvitelükbe. Így relevánsabb kép alkotható, mintha csak fél-egy éve itt élő külföldieket kérdeztek volna meg.

Érdekességek:

  • Hollandiában régóta nincsenek nyitott, bejárható zöld terek. A holland erdőkben sem lehet nyugodtan kirándulni, mert túl sok az ember.
  • Hollandiában ismeretlen a parkokban használható edzőberendezések fogalma.
  • Hollandiában csak anyák és apák napja létezik, gyereknap nincs.
  • A hollandok nagyon szeretik a finom magyar ételeket és italokat, melyek közül számukra ismeretlen a gulyás, a paprikás- és rakottkrumpli, de a lángos, a palacsinta és a kürtős kalács is ugyanúgy, mint a túrórudi-féleségek, hogy csak néhány példát említsünk.
  • A hollandok számára merőben új élményt nyújtanak a magyar gasztrofesztiválok, ahol több ezer ember gyűlik össze főzőcskézni és mulatni.
  • A hollandok beszámolóikban gyakran kiemelik, hogy mennyire tetszik nekik a magyar emberek földhöz kötődése és kultúrájuk tiszteletben tartása.

(Videó szerzői jog © Brand & Content, 2019.05.23.)