Online megoldások ingatlanértékesítésre

2020. 04. 12.

A FODEL innovatív online ingatlanhirdetési és értékesítési megoldásai a koronavírus okozta helyzetben is segítenek áthidalni az értékesítés nehézségeit, pl. a fáradságos és időigényes személyes találkozók mellőzésével, az ingatlanok adatainak és képeinek távolról történő, gyors feltöltésével.

A jelenlegi helyzetben különösen javasoljuk minden eladó ingatlannal rendelkező tulajdonosnak egy kisvideó elkészítését (max. 2 perc) és a Youtube-ra történő feltöltését, mely anyag bemutatja az eladás tárgyát, kiemeli annak előnyeit és a környezetét. Igyekezzen színvonalas, de rövid videót készíteni. Ha a megrendelése szövege tartalmazza, úgy a 2020. április 15-től megjelenő hirdetéseinkben díjmentesen szerepeltetjük 1 Youtube videó webcímét.

Amennyiben nem járatos videóanyag feltöltésében, úgy arra is van lehetősége, hogy ezzel a FODEL-t bízza meg. Az árlistánkban szereplő díj ellenében saját Youtube csatornánkra is felkerül a kapott kisfilm. Ez esetben a hirdetés megrendelésénél ki kell pipálnia a “Videó megjelenítése” opciót!

Vásárolhatnak-e külföldiek magyarországi külterületet, agráringatlant?

2020. 03. 26.

Igen, vásárolhatnak. Az EU tagországok és a társult államok polgárai ugyanazokkal a feltételekkel vehetnek meg külterületi ingatlanokat, mint magyar honfitársaink. Minden természetes személy 9.999 m² területet vásárolhat meg. Mivel kiskorúak nevére is kerülhet ingatlantulajdon, agrárvégzettség nélkül egy 3 gyerekes család akár egy 5 hektáros terület birtokosa is lehet.

Amennyiben egy uniós állampolgár agrárvégzettséggel rendelkezik, 300 hektár földterület megvásárlására jogosult Magyarországon. Ennek a procedúrának a teljes körű leszervezését a FODEL ingatlan vállalja. A részletekért hívjon bennünket: 36-70-225-5255.

Ha eladó mezőgazdasági ingatlan van a birtokában, értékesítse rajtunk keresztül! 2020. januárjában elindult holland nyelvű tematikus agrár oldalunk (agroinform.nl) és hamarosan a német nyelvű változat is megjelenik.

Ingatlana 9 országban egyidejűleg kerül az ingatlanpiacra.

Hogyan vásárolhatnak külföldiek magyar ingatlanokat a koronavírus okozta határzár idején?

2020. 03. 25.

Külföldi ügyfeleink a koronavírus okozta válság alatt is intézhetik magyarországi ingatlanvásárlásukat. Sokaknak volt tervbe véve, hogy idén tavasszal vagy nyáron magyar ingatlant vegyenek. Bár részben kényszerből, most ténylegesen jut idejük is rá, hogy az interneten keresgéljenek és így elsők között fognak találkozni a nálunk meghirdetett házakkal, nyaralókkal, tanyákkal és üzleti ingatlanokkal, hiszen a Google a FODEL kínálatát az elsők között adja ki találati listáján.

A FODEL munkatársai jelenleg is 9 országban dolgoznak aktuális kínálatunkkal. Természetesen biztonságban, otthonról, mivel cégünknél a kezdetek óta a “Home Office” megoldást részesítjük előnyben, így bennünket nem érint hátrányosan a karanténhelyzet. A hirdetéseinkkel kapcsolatosan felmerülő kérdésekre késedelem nélkül válaszolunk holland, német, angol, francia, svéd és magyar nyelveken.

Helyszíni megtekintéseket pillanatnyilag csak magyar, illetve Magyarországon tartózkodó külföldi ügyfeleinknek tartunk egészen addig, amíg kijárási tilalom nem lesz elrendelve. A lakások bemutatását most szüneteltetjük, de a házak, tanyák, szabadtéri ingatlanok megtekintése folyamatos. Munkatársaink FFP1-es maszkban, védőkesztyűben és védőszemüvegben végzik helyszíni feladatokat. Az ügyfelek utaztatását bérautóval oldjuk meg.

Volt már rá példa, hogy videóhívás segítségével mutattunk be ingatlant. Olyan is előfordult, hogy egy külföldi ügyfelünk alapos körbefotózás és alaprajz megküldése után döntött a vétel mellett. A megtekintés nélküli ingatlanvásárlásnak nincs jogi akadálya. Ez elsősorban a kis értékű ingatlanokra jellemző megoldás.

Szerződés aláírása miatt egy külföldi vásárlónak nem szükséges hazai ügyvéd előtt személyesen megjelennie Magyarországon, mert azt minden országban, ahol a FODEL jelen van (Hollandia, Belgium, Németország, Ausztria, Svájc, Svédország, Anglia, USA) meg lehet tenni a nagykövetségeken, valamint meghatalmazással egy Magyarországon tartózkodó személy is intézkedhet.

A koronavírus járvány hatása Európa és Magyarország ingatlanpiacára

2020. 03. 19.

Az Európán végigsöprő COVID-19 járvány hatásai máris jelentkeznek a magyar ingatlanpiacon. Pár nap alatt visszaesett a már amúgy is lassuló budapesti lakáspiac. Cikkünkben összefoglaljuk a járványt követő időszakban Magyaroszágon és Európában várható, az ingatlaneladásokat és -vásárlásokat érintő változásokat.

A FODEL székhelye Hollandiában van. Itt jelenleg meredeken fut felfelé a fertőzöttek száma és a helyzet várhatóan tovább fog romlani, amíg egy esetlegesen bevezetésre kerülő, mindenkire kötelező érvényű karantén hatására az exponenciális növekedés drámai fordulatot nem vesz (inflexiós pont). A járvány elsősorban a túlnépesedett területeken terjed (pl. Hollandia, Párizs, Észak-Olaszország, Spanyolország egyes régiói). Aki hosszú ideje külföldön él, azt is megfigyelheti, hogy a nem európai gyökerekkel rendelkező személyek nem tarják be a higiénés és járványügyi szabályokat úgy, ahogy egy helyben született, szabálykövető holland vagy például német állampolgár.

Magyarországon egyelőre belátható és kezelhető a megbetegedések száma, de a lakosság fegyelmezetlensége esetén ott is várható egy napokon belül bekövetkező drasztikus esetszám emelkedés. Amennyiben Magyarország az alacsonyan fertőzött területek között marad, vagy a válság végén a közepesen érintett országok közé tartozik, az felértékeli majd a magyar ingatlanok értékét és egyaránt felhajtja a keresletet is.

Európa kapui mára bezárultak. Határaik mögött bezárkóztak az országok, a tömegeket vonzó intézmények, az emberek többsége pedig otthonuk mélyén igyekszik átvészelni a legkockázatosabb időszakot. Lecsökkent az ingatlan megtekintések száma, a megbeszélt bejárási találkozók lemondásra kerülnek. Egy ilyen volumenű járvány esetén a terjedés lelassítása céljából ez mind helyes döntések láncolata. Jelenleg az prognosztizálható, hogy a magyar ingatlankereső ügyfelek és befektetők száma vissza fog esni, a meghirdetésre kerülő ingatlanok száma ugyanakkor emelkedni fog. A hazai ingatlanportálokon máris nőtt az ingatlanhirdetések száma, ahogy nálunk is (a FODEL-nél immár 9 országban jelenítjük meg a tartalmakat). Egyes hirdetők már most kapcsoltak, tudván, hogy egy ingatlan értékesítéséhez nem kevés idő szükséges.

A várhatóan hónapokig tartó gazdasági recesszió és jövedelemkiesés heteken belül sok céget és magánembert fog nehéz helyzetbe hozni. Nem csak az átlagembereket, de a befektetőket is. Zuhan az arany ára, a részvények árfolyamai a 2008-2010-es mélypontra süllyedtek. A vállalkozásoknak likvid tőkére van szükségük a folyamatos működésükhöz, míg a munkavállalóknak a járvány okozta problémák révén kieső jövedelmük miatt kell pénzt keresniük. Mindezek eredményeképpen a “felesleges” ingatlanok most nyomósabb indokkal kerülhetnek a piacra, mint eddig valaha. A kialakuló túlkínálat csökkenteni fogja az árakat és hosszabb értékesítési időt jelenthet az eladók számára, amennyiben azok nem hajlandók nagyfokú engedmények megtételére.

Az idegenforgalmi és személyforgalmi szegmensben hatalmas a visszaesés: sok kisvállalkozás és airbnb üzemeltető már most rendkívül nehéz helyzetben van. Ennek következményeként számos idegenforgalmi ingatlan válik rövidesen eladóvá és airbnb lakások is kerülnek majd az ingatlankínálat vérkeringésébe, ahol tulajdonosváltást követően egy részük továbbra is hosszú távú kiadásra kerül majd.

A FODEL-nél mi is hosszú távra igyekszünk helyzetelemzést nyújtani. Ha a most tomboló járvány kezdeti rohama lecseng, a Nyugat-Európában sűrűn benépesült multikulturális területek lakosai számára – ahol jelenleg a leggyorsabban terjed a fertőzés – fel fognak értékelődni Magyarország vidéki területei, mert ott hosszú távra lehet majd önellátásra berendezkedni és saját termelésre támaszkodva lehet viszonylagos biztonságban élni. A vidéki ingatlanpiacon magyar vásárlók is meg fognak jelenni a falusi lét olyan előnyeit kiaknázva, amire korábban még nem gondoltak: a saját termesztésű zöldség-gyümölcs és az állattartás (tojás, tej) megélhetést biztosíthat a jövőben gyakrabban várható és vissza-visszatérő (vírus) szűkösebb időkben is.

Magyarországon már eddig is nagyszámú külföldi telepedett le, illetve vásárolt ingatlant befektetés, nyaralás céljából. Ők azok a nyugat-európai vásárlók, akik pénzt, munkát és európai szemléletet hoztak a kis falvainkba, akik lepusztult, gyakran bontásra ítélt ingatlanokat vettek meg és újítottak fel. Eddig a migráció, valamint a klímaváltozás sürgető körülményei hajtották őket (gondoljunk csak a várható tengerszint emelkedésre Hollandia partjainál). A mostani válság azonban egy eddig ismeretlen erővel készteti megmozdulásra a tömegeket. A nyugat-európai térségből vélhetően egy új fajta kereslet fog megjelenni a magyar ingatlanok iránt.

A jelenlegi apokaliptikus helyzetben nem sok jóra számíthatunk, hiszen türelmesen meg kell várnunk a járvány lelassulását és addig keveset tehetünk ellene. Ám ha előrébb tekintünk, máris gyúlhat fény az alagút végén: a jelenlegi hullámvölgyet követően erőteljes gazdasági fellendülés fog megindulni világszerte, aminek Magyarország is részese lesz.

Kell-e fizetnem külföldi telefonhívás fogadásakor?

2020. 02. 11.

Az alábbi kis cikkünket azért tartottuk fontosnak megjeleníteni, mert tájékozatlan emberek rémhíreket keltenek, melyek szerint a telefonunkra külföldről beérkező hívások fogadása esetén magas díjat kell fizetnünk. Ez merő tévedés!

Bármilyen számról – a külföldi számokat is beleértve – fogadhat hívást, az mindig ingyenes lesz. Belföldön ugyanis a szolgáltatók külföldi hívás fogadása esetén sem számolhatnak fel pluszköltségeket.

Extra tarifába az kerülhet, ha valaki felhív egy nem belföldi telefonszámot. A FODEL-nél nemzetközi területen dolgozunk, hiszen 9 országban kínálunk eladásra magyar ingatlanokat. Kollégáink munkájuk során rendszerint külföldi számról hívják a magyarországi telefonokkal rendelkező eladókat, vevőket. Egy ideje megfigyeltük, hogy az általunk keresett személyek nem merik felvenni a külföldről érkező hívásainkat, mert tartanak a fent említett állítás bekövetkezésétől, noha az nem más, mint téveszme, álhír.

Ezúton kérünk mindenkit, hogy ne terjessze a külföldi telefonszámokról érkező hívások felvételét illetően a butaságot! Inkább küldje tovább jelen cikkünket, hogy a tévhitet eloszlassa!

Országunk a hollandok szemszögéből

2019. 07. 15.

Magyarországra tízezernél is több holland költözött az elmúlt évek során.

A már itt élők zömét elsősorban a vidéki régió vonzza. Jellemzően Baranyában és Somogyban laknak, de már Nógrád megye is egyre népszerűbb a körükben. Ezen területeken kedvező ingatlanárakat kapnak, szeretik az itteni klímát és a természetes közeget (erdők, folyók, tavak), melyekből odahaza kevés jut nekik és az is csak túlzsúfoltan. Kedvelik az ízletes magyar ételeket, a finom hazai borokat. Elmondásuk szerint hazánkban minden tekintetben kiegyensúlyozott életvitelre van lehetőségük, amely összehasonlítás negatív kicsengése a hollandiai gazdasági és politikai problémákra is értendő. Nem csoda, ha egyre több elégedetlen holland vágja klumpáját a sarokba és fordít részben vagy végérvényesen hátat az Európán kívülről érkező idegenek benépesülésétől fojtogatott országban, ahol még a tengerszintek közelgő, megállíthatatlan emelkedése is egy további, egyre növekvő fenyegetést jelent.

Bár a nálunk letelepedett hollandok szerint a környezetükben élő magyarok többsége nem beszél semmilyen idegen nyelvet és ez számukra megnehezíti a beilleszkedést, a velük szemben tanúsított kedves fogadtatás és barátságos hozzáállás mégis ellensúlyozza ezen hiányosságot.

Részben a fentiekhez kapcsolódik egy cikkünkhöz mellékelt kisvideó, melyben hosszú évek óta hazánkban élő és többségükben a magyar nyelvet is kiválóan beszélő holland emberek szólalnak meg és olyan magyar értékekről beszélnek, amelyek számukra is fontosak, egyúttal beilleszthetők a “holland típusú” életvitelükbe. Így relevánsabb kép alkotható, mintha csak fél-egy éve itt élő külföldieket kérdeztek volna meg.

Érdekességek:

 • Hollandiában régóta nincsenek nyitott, bejárható zöld terek. A holland erdőkben sem lehet nyugodtan kirándulni, mert túl sok az ember.
 • Hollandiában ismeretlen a parkokban használható edzőberendezések fogalma.
 • Hollandiában csak anyák és apák napja létezik, gyereknap nincs.
 • A hollandok nagyon szeretik a finom magyar ételeket és italokat, melyek közül számukra ismeretlen a gulyás, a paprikás- és rakottkrumpli, de a lángos, a palacsinta és a kürtős kalács is ugyanúgy, mint a túrórudi-féleségek, hogy csak néhány példát említsünk.
 • A hollandok számára merőben új élményt nyújtanak a magyar gasztrofesztiválok, ahol több ezer ember gyűlik össze főzőcskézni és mulatni.
 • A hollandok beszámolóikban gyakran kiemelik, hogy mennyire tetszik nekik a magyar emberek földhöz kötődése és kultúrájuk tiszteletben tartása.

(Videó szerzői jog © Brand & Content, 2019.05.23.)

Drágult, drágul és drágulni fog: A lakásárak és a bérleti díjak várható emelkedése 2019 második felében

2019. 07. hó (Szerzői jog © RTL Klub Híradó)

LAKÁSÁRAK

 • Magyarországon átlagosan 11%-kal többet ért egy ingatlan 2019. 1. negyedévében mint egy évvel korábban.
 • A drágulás részben a béremeléseknek köszönhető.
 • Az áremelkedés mértéke és tempója ebben az évben biztosan nem fog változni.
 • Az év hátralévő részében újabb, akár 10% feletti lakásár növekedés is bekövetkezhet.

BÉRLETI DÍJAK

 • Az elmúlt 5 évben több mint duplájára nőttek a bérleti díjak.
 • A drágulás részben a lakásárak emelkedésének, részben a béremeléseknek köszönhető.
 • A keresettebb lakások kiadási ára 5-8%-kal emelkedhet év végéig.

(Forrás: RTL Klub Híradó, 2019.06.29., 2019.07.11.)

Exkluzív interjú a legnagyobb hollandiai ellenzéki párt vezetőjével

Geert Wilders nyilatkozata a hollandok kiszolgáltatott helyzetére és egy egyre mélyülő problémára hívja fel a figyelmet

 • Mi a probléma az Európai Unió nyitott határok politikájával és miért került emiatt Hollandia nehéz helyzetbe?
 • Mi az a kulturális relativizmus és miért okozza egyre több holland kivándorlását, akiknek jelentős része Magyarországon telepedik le?
 • Működhet-e egy európai ország demokráciája nemzeti szuverenitás nélkül?
 • Mit jelent az identitásválság, amiben az EU vezetői és lakóinak többsége jelenleg érintett?

Szerkesztői megjegyzés: A weboldalunkon közzétett videókban elhangzó gazdasági és politikai nézetekért a FODEL nem vállal felelősséget, egyben kijelenti, hogy egyetlen vallási vagy politikai szervezethez sem tartozik. Cikkeink, videóink célja a tájékoztatás az Európai Unióban zajló migrációval kapcsolatos folyamatok összefüggéseiről, elsősorban Hollandia és Magyarország vonatkozásában.

Ingatlan- és lakásárak emelkedése 2019-ben

2019. 05. hó (Szerzői jog © RTL Klub Híradó)

 • 2014-2019 között a duplájára emelkedtek a budapesti ingatlanárak.
 • 2018-ban országosan átlagosan 15%-kal drágultak az ingatlanok. 2019 I. félévében pedig további 11%-os emelkedés realizálódik!
 • 2018-ban Budapesten 23%-kal drágultak az ingatlanok.
 • Ugyanakkor a vidéki községekben mindössze 2%-os emelkedés történt 2018-ban. Az évek óta tartó eltérő mértékű drágulás eredményeképpen jelenleg egy falusi kertes ház egy budapesti lakás árának akár tizedéért is megvásárolható.

(Forrás: RTL Klub Híradó, 2019.05.13.)

Tovább drágulnak az ingatlanok, az albérletek és az építőanyagok

2019. 01. hó (Szerzői jog © RTL Klub Híradó)

Egész Európában Budapesten emelkedtek legjobban a lakásárak az elmúlt évben: 19%-kal. 2019-ben országosan további 7-8%-os ingatlan áremelkedés várható, ami Budapesten átlagosan nézve akár 15%-os szintet is kitehet.

Az építőanyagok ára 2019-ben további 5-10%-kal fog drágulni.

2019-ben az albérletpiacon is drasztikus árnövekedés várható: a lakbérek 8-10%-kal fognak növekedni. Jelenleg tízezrekkel többen keresnek kiadó lakásokat mint 1 évvel ezelőtt.

(Forrás: RTL Klub Híradó, 2019.01.14., 2019.01.23., 2019.01.24.)