10 tipp a gyorsabb eladáshoz

2021. 02. 25.

 • Reális ár. Ha nem vagyunk tisztában a helyi árakkal, forduljunk értékbecslő szakemberhez. Ezen felül a környékünkön eladóként feltüntetett, valamint az interneten ugyanezen területen meghirdetett ingatlanok jellegéből és árából magunk is tájékozódhatunk. Amennyiben az árat helyesen állapítjuk meg, az ingatlanunk vélhetően 2-6 hónap alatt értékesítésre kerül. Ugyanakkor ha egy ingatlan néhány nap alatt kel el, akkor azt feltehetően áron alul értékesítette a tulajdonosa.
  Egy ingatlan aktuális ára az eladó élethelyzetétől is függ. Rendezett körülmények között egy tulajdonos ráér kivárni a magasabb árat megfizető vevőt is, viszont banki gondok, vagy egy jutányos összegért általa megvásárolni kívánt másik ingatlan esetén az idő sürgető tényező lehet számára, ezért ilyen esetben komolyabb engedmény várható a piaci árszintből.
  Gyakori hiba, hogy sokan – ügyfeleink közül is – túlárazzák az ingatlant, „hiszen egy külföldi vevőnek az nem számít”. Ám ebben nagyot tévednek. A külföldiek ugyanis veszik a fáradságot és tüzetesen körülnéznek az interneten, hogy találnak-e szebb és akár még olcsóbb ingatlant is a környéken. Ha igen, akkor bizony azt fogják felhívni és megtekinteni.
 • Online hirdetés. Az interneten mindenképpen hirdessük meg ingatlanunkat, ugyanis a vásárolni szándékozók 90%-a eleve online keresi új otthonát! Minél több webhelyen, minél több országban és minél több nyelven jelenik meg a reális árú online hirdetésünk, annál nagyobb esélyünk van az eladásra.
  Rendkívül fontos, hogy a hirdetésünk megjelenését követően a Google is rátaláljon annak tartalmára. A hirdetés megjelenését követő napokban ezt máris könnyen ellenőrizhetjük néhány célzott próba kereséssel. Fontos megemlíteni, hogy a hazai legnépszerűbb ingatlanportál korszerűtlen weboldalára és adatbázisára az internetes keresők nem látnak rá, így találatként sem dobják ki annak tartalmát, pedig még fizetni is kell érte!
  Igyekezzünk minél színvonalasabb formában kínálni ingatlanunkat: igényesen fogalmazott, tömör szöveges leírás legfeljebb 100 szóban; minőségi képek napsütésben fotózva; bemutató videó; drónfelvétel. Ezek a tényezők és pluszok elősegítik az eladást, míg egy átgondolatlan, rossz megfogalmazás, valamint a gyenge minőségű fotók nagy mértékben lerontják az értékesítés lehetőségeit.
 • TOVÁBB OLVASOM A CIKKET…

10 gyakori hiba ingatlan keresésénél

2021. 02. 25.

 • Kellő anyagi fedezet nélkül ingatlant keresni. Értelmetlen a megfelelő pénzösszeg rendelkezésre állása előtt ingatlankeresésbe kezdeni. Csak magunknak okozunk bosszúságot, ha egy adásvétel azért hiúsul meg, mert más megvásárolja előttünk azt, ami nekünk már nagyon megtetszett. Ha a megvételhez ingatlant kell eladni, akkor előbb azt értékesítsük és csak utána kezdjünk keresésbe. Igyekezzünk minél hosszabb periódust kérni a vevőnktől a meglévő ingatlanunk elhagyására, ezzel kellő időt biztosítva a keresésünkre.
 • A tökéletes ingatlant keresni. Elérhető árkategórián belül jellemzően nem létezik „a” tökéletes ingatlan, ezért minden ingatlanvásárlás kompromisszumokkal jár. Legyünk nyitottak a kisebb hibák elfogadását illetően, főleg azokkal, amik korrigálása, kijavítása lehetséges.
 • Csak a helyszínen vagy csak az interneten keresni. Az internet adta lehetőségeket természetesen ki kell aknázni, de érdemes személyesen is bejárni a célzott környéket.
 • Az általunk meghatározott összegű ingatlanokra vadászni. Az online böngészés során érdemes 15%-kal az általunk célzott ár felett is keresni, mert lehet, hogy azon találatok között lesz az igazi és sikerül belőle jelentős összeget lealkudni.
 • Profi ingatlanos segítségét elmulasztani. Egy jó ingatlanos segíthet abban, hogy mások is keressék az Ön álmai otthonát. Más ingatlanokra lát rá, ismeri a helyi előnyöket, hátrányokat és az ügymenetet, de már a tanácsaival is tud segítséget nyújtani. Egy ilyen szakember más szemmel nézi az ingatlanokat és olyan hibákra is felhívhatja figyelmünket, amit más nem venne észre. Bonyolult szituációkban pedig jó megoldást tud javasolni arra, hogyan jöjjön sikeresen létre az üzlet.
 • Túl sokat alkudni, fölényeskedni az eladóval. Egy irreálisan nagy áralku rossz benyomást kelt az eladóban és nem segíti az ingatlan megszerzését. Elsőre 5-10%-kal kevesebbet kínáljunk fel, mint amennyit ténylegesen megadnánk az ingatlanért és ragaszkodjunk az árhoz. Ha minden kötél szakad, fokozatosan haladhatunk az általunk maximálisnak tartott összegig. Fontos a kölcsönös tisztelet! Korrekt, udvarias hozzáállással, nyugodt érveléssel hatékonyabb a folyamat.
 • Az ingatlan hibáit bántóan hangsúlyozni. Ha a megtekintéskor valami nem tetszik vagy nagyon zavaró számunkra, ne terheljük az eladót, hiszen nem ő akarja megvenni az ingatlant. Arról kell beszélni, hogy a látottak alapján mennyit ér meg számunkra az objektum.
 • Túl sokáig gondolkozni, húzni az időt. Egy előnyös tulajdonságokkal bíró, jó ár/érték arányú ingatlan másoknak is meg fog tetszeni. Kellő körültekintéssel, de rövid határidőn belül hozzunk döntést, mely határidőt az eladóval is előre pontosítsuk, hogy senki ne várjon hiába a másikra. Egy kelendő ingatlan adásvétele ugyanis gyakran 48 óra alatt sikeresen lezajlik. Fontos, hogy az ügyvédjére se várjon esetlegesen további egy hétig. Ha az ügyvéd nem ér rá, haladéktalanul keressen másikat helyette, de győződjön meg róla, hogy az új illető is kellő jártassággal rendelkezik az adott területen.
 • A tulajdoni lap előre történő lekérését elmulasztani. Ezt nem elég a szerződéskötéskor az ügyvédnél megtenni. Előfordul ugyanis, hogy még a tulajdonos sem tud róla, mi áll az aktuális tulajdoni lapján. Lehet ott egy értékcsökkentő vagy akár a vételt ellehetetlenítő, érdektelenné tevő információ. Ha a letöltött tulajdoni lap értelmezéséhez szükséges, kérjük szakértő tanácsát!
 • Az ügyvédi költségen spórolni. Ne feltétlenül a legolcsóbb ügyvédet válassza! Néha bonyolult szerződést kell írni egy ingatlan vásárlásakor, míg máskor a legegyszerűbb jogi forma is elegendő. Erről kérje ki egy ingatlanos véleményét!

10 gyakori hiba ingatlan eladásánál

2021. 02. 25.

 • Az értékbecslés kihagyása
 • Túlárazás / alulárazás
 • Kizárólagos szerződés megkötése
 • Rossz képek feltöltése a hirdetésekhez
 • Rendezetlen ingatlan bemutatása
 • Előzetes információk nélkül minden jelentkező fogadása
 • A nyilvánvaló hibák eltitkolása telefonos egyeztetésnél
 • A lomtalanítás eladás utánra történő halasztása
 • Rugalmatlanság a vevőkkel
 • Szerződés aláírása jogászi ellenőrzés nélkül

Online megoldások ingatlanértékesítésre

2020. 04. 12.

A FODEL innovatív online ingatlanhirdetési és értékesítési megoldásai a koronavírus okozta helyzetben is segítenek áthidalni az értékesítés nehézségeit, pl. a fáradságos és időigényes személyes találkozók mellőzésével, az ingatlanok adatainak és képeinek távolról történő, gyors feltöltésével.

A jelenlegi helyzetben különösen javasoljuk minden eladó ingatlannal rendelkező tulajdonosnak egy kisvideó elkészítését (max. 2 perc) és a Youtube-ra történő feltöltését, mely anyag bemutatja az eladás tárgyát, kiemeli annak előnyeit és a környezetét. Igyekezzen színvonalas, de rövid videót készíteni. Ha a megrendelése szövege tartalmazza, úgy a 2020. április 15-től megjelenő hirdetéseinkben díjmentesen szerepeltetjük 1 Youtube videó webcímét.

Amennyiben nem járatos videóanyag feltöltésében, úgy arra is van lehetősége, hogy ezzel a FODEL-t bízza meg. Az árlistánkban szereplő díj ellenében saját Youtube csatornánkra is felkerül a kapott kisfilm. Ez esetben a hirdetés megrendelésénél ki kell pipálnia a „Videó megjelenítése” opciót!

Vásárolhatnak-e külföldiek magyarországi külterületet, agráringatlant?

2020. 03. 26.

Igen, vásárolhatnak. Az EU tagországok és a társult államok polgárai ugyanazokkal a feltételekkel vehetnek meg külterületi ingatlanokat, mint magyar honfitársaink. Minden természetes személy 9.999 m² területet vásárolhat meg. Mivel kiskorúak nevére is kerülhet ingatlantulajdon, agrárvégzettség nélkül egy 3 gyerekes család akár egy 5 hektáros terület birtokosa is lehet.

Amennyiben egy uniós állampolgár agrárvégzettséggel rendelkezik, 300 hektár földterület megvásárlására jogosult Magyarországon. Ennek a procedúrának a teljes körű leszervezését a FODEL ingatlan vállalja. A részletekért hívjon bennünket: 36-70-225-5255.

Ha eladó mezőgazdasági ingatlan van a birtokában, értékesítse rajtunk keresztül! 2020. januárjában elindult holland nyelvű tematikus agrár oldalunk (agroinform.nl) és hamarosan a német nyelvű változat is megjelenik.

Ingatlana 9 országban egyidejűleg kerül az ingatlanpiacra.

Hogyan vásárolhatnak külföldiek magyar ingatlanokat a koronavírus okozta határzár idején?

2020. 03. 25.

Külföldi ügyfeleink a koronavírus okozta válság alatt is intézhetik magyarországi ingatlanvásárlásukat. Sokaknak volt tervbe véve, hogy idén tavasszal vagy nyáron magyar ingatlant vegyenek. Bár részben kényszerből, most ténylegesen jut idejük is rá, hogy az interneten keresgéljenek és így elsők között fognak találkozni a nálunk meghirdetett házakkal, nyaralókkal, tanyákkal és üzleti ingatlanokkal, hiszen a Google a FODEL kínálatát az elsők között adja ki találati listáján.

A FODEL munkatársai jelenleg is 9 országban dolgoznak aktuális kínálatunkkal. Természetesen biztonságban, otthonról, mivel cégünknél a kezdetek óta a „Home Office” megoldást részesítjük előnyben, így bennünket nem érint hátrányosan a karanténhelyzet. A hirdetéseinkkel kapcsolatosan felmerülő kérdésekre késedelem nélkül válaszolunk holland, német, angol, francia, svéd és magyar nyelveken.

Helyszíni megtekintéseket pillanatnyilag csak magyar, illetve Magyarországon tartózkodó külföldi ügyfeleinknek tartunk egészen addig, amíg kijárási tilalom nem lesz elrendelve. A lakások bemutatását most szüneteltetjük, de a házak, tanyák, szabadtéri ingatlanok megtekintése folyamatos. Munkatársaink FFP1-es maszkban, védőkesztyűben és védőszemüvegben végzik helyszíni feladatokat. Az ügyfelek utaztatását bérautóval oldjuk meg.

Volt már rá példa, hogy videóhívás segítségével mutattunk be ingatlant. Olyan is előfordult, hogy egy külföldi ügyfelünk alapos körbefotózás és alaprajz megküldése után döntött a vétel mellett. A megtekintés nélküli ingatlanvásárlásnak nincs jogi akadálya. Ez elsősorban a kis értékű ingatlanokra jellemző megoldás.

Szerződés aláírása miatt egy külföldi vásárlónak nem szükséges hazai ügyvéd előtt személyesen megjelennie Magyarországon, mert azt minden országban, ahol a FODEL jelen van (Hollandia, Belgium, Németország, Ausztria, Svájc, Svédország, Anglia, USA) meg lehet tenni a nagykövetségeken, valamint meghatalmazással egy Magyarországon tartózkodó személy is intézkedhet.

A koronavírus járvány hatása Európa és Magyarország ingatlanpiacára

2020. 03. 19.

Az Európán végigsöprő COVID-19 járvány hatásai máris jelentkeznek a magyar ingatlanpiacon. Pár nap alatt visszaesett a már amúgy is lassuló budapesti lakáspiac. Cikkünkben összefoglaljuk a járványt követő időszakban Magyaroszágon és Európában várható, az ingatlaneladásokat és -vásárlásokat érintő változásokat.

A FODEL székhelye Hollandiában van. Itt jelenleg meredeken fut felfelé a fertőzöttek száma és a helyzet várhatóan tovább fog romlani, amíg egy esetlegesen bevezetésre kerülő, mindenkire kötelező érvényű karantén hatására az exponenciális növekedés drámai fordulatot nem vesz (inflexiós pont). A járvány elsősorban a túlnépesedett területeken terjed (pl. Hollandia, Párizs, Észak-Olaszország, Spanyolország egyes régiói). Aki hosszú ideje külföldön él, azt is megfigyelheti, hogy a nem európai gyökerekkel rendelkező személyek nem tarják be a higiénés és járványügyi szabályokat úgy, ahogy egy helyben született, szabálykövető holland vagy például német állampolgár.

Magyarországon egyelőre belátható és kezelhető a megbetegedések száma, de a lakosság fegyelmezetlensége esetén ott is várható egy napokon belül bekövetkező drasztikus esetszám emelkedés. Amennyiben Magyarország az alacsonyan fertőzött területek között marad, vagy a válság végén a közepesen érintett országok közé tartozik, az felértékeli majd a magyar ingatlanok értékét és egyaránt felhajtja a keresletet is.

Európa kapui mára bezárultak. Határaik mögött bezárkóztak az országok, a tömegeket vonzó intézmények, az emberek többsége pedig otthonuk mélyén igyekszik átvészelni a legkockázatosabb időszakot. Lecsökkent az ingatlan megtekintések száma, a megbeszélt bejárási találkozók lemondásra kerülnek. Egy ilyen volumenű járvány esetén a terjedés lelassítása céljából ez mind helyes döntések láncolata. Jelenleg az prognosztizálható, hogy a magyar ingatlankereső ügyfelek és befektetők száma vissza fog esni, a meghirdetésre kerülő ingatlanok száma ugyanakkor emelkedni fog. A hazai ingatlanportálokon máris nőtt az ingatlanhirdetések száma, ahogy nálunk is (a FODEL-nél immár 9 országban jelenítjük meg a tartalmakat). Egyes hirdetők már most kapcsoltak, tudván, hogy egy ingatlan értékesítéséhez nem kevés idő szükséges.

TOVÁBB OLVASOM A CIKKET…

Kell-e fizetnem külföldi telefonhívás fogadásakor?

2020. 02. 11.

Az alábbi kis cikkünket azért tartottuk fontosnak megjeleníteni, mert tájékozatlan emberek rémhíreket keltenek, melyek szerint a telefonunkra külföldről beérkező hívások fogadása esetén magas díjat kell fizetnünk. Ez merő tévedés!

Bármilyen számról – a külföldi számokat is beleértve – fogadhat hívást, az mindig ingyenes lesz. Belföldön ugyanis a szolgáltatók külföldi hívás fogadása esetén sem számolhatnak fel pluszköltségeket.

Extra tarifába az kerülhet, ha valaki felhív egy nem belföldi telefonszámot. A FODEL-nél nemzetközi területen dolgozunk, hiszen 9 országban kínálunk eladásra magyar ingatlanokat. Kollégáink munkájuk során rendszerint külföldi számról hívják a magyarországi telefonokkal rendelkező eladókat, vevőket. Egy ideje megfigyeltük, hogy az általunk keresett személyek nem merik felvenni a külföldről érkező hívásainkat, mert tartanak a fent említett állítás bekövetkezésétől, noha az nem más, mint téveszme, álhír.

Ezúton kérünk mindenkit, hogy ne terjessze a külföldi telefonszámokról érkező hívások felvételét illetően a butaságot! Inkább küldje tovább jelen cikkünket, hogy a tévhitet eloszlassa!

Országunk a hollandok szemszögéből

2019. 07. 15.

Magyarországra tízezernél is több holland költözött az elmúlt évek során.

A már itt élők zömét elsősorban a vidéki régió vonzza. Jellemzően Baranyában és Somogyban laknak, de már Nógrád megye is egyre népszerűbb a körükben. Ezen területeken kedvező ingatlanárakat kapnak, szeretik az itteni klímát és a természetes közeget (erdők, folyók, tavak), melyekből odahaza kevés jut nekik és az is csak túlzsúfoltan. Kedvelik az ízletes magyar ételeket, a finom hazai borokat. Elmondásuk szerint hazánkban minden tekintetben kiegyensúlyozott életvitelre van lehetőségük, amely összehasonlítás negatív kicsengése a hollandiai gazdasági és politikai problémákra is értendő. Nem csoda, ha egyre több elégedetlen holland vágja klumpáját a sarokba és fordít részben vagy végérvényesen hátat az Európán kívülről érkező idegenek benépesülésétől fojtogatott országban, ahol még a tengerszintek közelgő, megállíthatatlan emelkedése is egy további, egyre növekvő fenyegetést jelent.

Bár a nálunk letelepedett hollandok szerint a környezetükben élő magyarok többsége nem beszél semmilyen idegen nyelvet és ez számukra megnehezíti a beilleszkedést, a velük szemben tanúsított kedves fogadtatás és barátságos hozzáállás mégis ellensúlyozza ezen hiányosságot.

Részben a fentiekhez kapcsolódik egy cikkünkhöz mellékelt kisvideó, melyben hosszú évek óta hazánkban élő és többségükben a magyar nyelvet is kiválóan beszélő holland emberek szólalnak meg és olyan magyar értékekről beszélnek, amelyek számukra is fontosak, egyúttal beilleszthetők a „holland típusú” életvitelükbe. Így relevánsabb kép alkotható, mintha csak fél-egy éve itt élő külföldieket kérdeztek volna meg.

Érdekességek:

 • Hollandiában régóta nincsenek nyitott, bejárható zöld terek. A holland erdőkben sem lehet nyugodtan kirándulni, mert túl sok az ember.
 • Hollandiában ismeretlen a parkokban használható edzőberendezések fogalma.
 • Hollandiában csak anyák és apák napja létezik, gyereknap nincs.
 • A hollandok nagyon szeretik a finom magyar ételeket és italokat, melyek közül számukra ismeretlen a gulyás, a paprikás- és rakottkrumpli, de a lángos, a palacsinta és a kürtős kalács is ugyanúgy, mint a túrórudi-féleségek, hogy csak néhány példát említsünk.
 • A hollandok számára merőben új élményt nyújtanak a magyar gasztrofesztiválok, ahol több ezer ember gyűlik össze főzőcskézni és mulatni.
 • A hollandok beszámolóikban gyakran kiemelik, hogy mennyire tetszik nekik a magyar emberek földhöz kötődése és kultúrájuk tiszteletben tartása.

(Videó szerzői jog © Brand & Content, 2019.05.23.)

Drágult, drágul és drágulni fog: A lakásárak és a bérleti díjak várható emelkedése 2019 második felében

2019. 07. hó (Szerzői jog © RTL Klub Híradó)

LAKÁSÁRAK

 • Magyarországon átlagosan 11%-kal többet ért egy ingatlan 2019. 1. negyedévében mint egy évvel korábban.
 • A drágulás részben a béremeléseknek köszönhető.
 • Az áremelkedés mértéke és tempója ebben az évben biztosan nem fog változni.
 • Az év hátralévő részében újabb, akár 10% feletti lakásár növekedés is bekövetkezhet.

BÉRLETI DÍJAK

 • Az elmúlt 5 évben több mint duplájára nőttek a bérleti díjak.
 • A drágulás részben a lakásárak emelkedésének, részben a béremeléseknek köszönhető.
 • A keresettebb lakások kiadási ára 5-8%-kal emelkedhet év végéig.

(Forrás: RTL Klub Híradó, 2019.06.29., 2019.07.11.)