A koronavírus járvány hatása Európa és Magyarország ingatlanpiacára

2020. 03. 19.

Az Európán végigsöprő COVID-19 járvány hatásai máris jelentkeznek a magyar ingatlanpiacon. Pár nap alatt visszaesett a már amúgy is lassuló budapesti lakáspiac. Cikkünkben összefoglaljuk a járványt követő időszakban Magyaroszágon és Európában várható, az ingatlaneladásokat és -vásárlásokat érintő változásokat.

A FODEL székhelye Hollandiában van. Itt jelenleg meredeken fut felfelé a fertőzöttek száma és a helyzet várhatóan tovább fog romlani, amíg egy esetlegesen bevezetésre kerülő, mindenkire kötelező érvényű karantén hatására az exponenciális növekedés drámai fordulatot nem vesz (inflexiós pont). A járvány elsősorban a túlnépesedett területeken terjed (pl. Hollandia, Párizs, Észak-Olaszország, Spanyolország egyes régiói). Aki hosszú ideje külföldön él, azt is megfigyelheti, hogy a nem európai gyökerekkel rendelkező személyek nem tarják be a higiénés és járványügyi szabályokat úgy, ahogy egy helyben született, szabálykövető holland vagy például német állampolgár.

Magyarországon egyelőre belátható és kezelhető a megbetegedések száma, de a lakosság fegyelmezetlensége esetén ott is várható egy napokon belül bekövetkező drasztikus esetszám emelkedés. Amennyiben Magyarország az alacsonyan fertőzött területek között marad, vagy a válság végén a közepesen érintett országok közé tartozik, az felértékeli majd a magyar ingatlanok értékét és egyaránt felhajtja a keresletet is.

Európa kapui mára bezárultak. Határaik mögött bezárkóztak az országok, a tömegeket vonzó intézmények, az emberek többsége pedig otthonuk mélyén igyekszik átvészelni a legkockázatosabb időszakot. Lecsökkent az ingatlan megtekintések száma, a megbeszélt bejárási találkozók lemondásra kerülnek. Egy ilyen volumenű járvány esetén a terjedés lelassítása céljából ez mind helyes döntések láncolata. Jelenleg az prognosztizálható, hogy a magyar ingatlankereső ügyfelek és befektetők száma vissza fog esni, a meghirdetésre kerülő ingatlanok száma ugyanakkor emelkedni fog. A hazai ingatlanportálokon máris nőtt az ingatlanhirdetések száma, ahogy nálunk is (a FODEL-nél immár 9 országban jelenítjük meg a tartalmakat). Egyes hirdetők már most kapcsoltak, tudván, hogy egy ingatlan értékesítéséhez nem kevés idő szükséges.


A várhatóan hónapokig tartó gazdasági recesszió és jövedelemkiesés heteken belül sok céget és magánembert fog nehéz helyzetbe hozni. Nem csak az átlagembereket, de a befektetőket is. Zuhan az arany ára, a részvények árfolyamai a 2008-2010-es mélypontra süllyedtek. A vállalkozásoknak likvid tőkére van szükségük a folyamatos működésükhöz, míg a munkavállalóknak a járvány okozta problémák révén kieső jövedelmük miatt kell pénzt keresniük. Mindezek eredményeképpen a „felesleges” ingatlanok most nyomósabb indokkal kerülhetnek a piacra, mint eddig valaha. A kialakuló túlkínálat csökkenteni fogja az árakat és hosszabb értékesítési időt jelenthet az eladók számára, amennyiben azok nem hajlandók nagyfokú engedmények megtételére.

Az idegenforgalmi és személyforgalmi szegmensben hatalmas a visszaesés: sok kisvállalkozás és airbnb üzemeltető már most rendkívül nehéz helyzetben van. Ennek következményeként számos idegenforgalmi ingatlan válik rövidesen eladóvá és airbnb lakások is kerülnek majd az ingatlankínálat vérkeringésébe, ahol tulajdonosváltást követően egy részük továbbra is hosszú távú kiadásra kerül majd.

A FODEL-nél mi is hosszú távra igyekszünk helyzetelemzést nyújtani. Ha a most tomboló járvány kezdeti rohama lecseng, a Nyugat-Európában sűrűn benépesült multikulturális területek lakosai számára – ahol jelenleg a leggyorsabban terjed a fertőzés – fel fognak értékelődni Magyarország vidéki területei, mert ott hosszú távra lehet majd önellátásra berendezkedni és saját termelésre támaszkodva lehet viszonylagos biztonságban élni. A vidéki ingatlanpiacon magyar vásárlók is meg fognak jelenni a falusi lét olyan előnyeit kiaknázva, amire korábban még nem gondoltak: a saját termesztésű zöldség-gyümölcs és az állattartás (tojás, tej) megélhetést biztosíthat a jövőben gyakrabban várható és vissza-visszatérő (vírus) szűkösebb időkben is.

Magyarországon már eddig is nagyszámú külföldi telepedett le, illetve vásárolt ingatlant befektetés, nyaralás céljából. Ők azok a nyugat-európai vásárlók, akik pénzt, munkát és európai szemléletet hoztak a kis falvainkba, akik lepusztult, gyakran bontásra ítélt ingatlanokat vettek meg és újítottak fel. Eddig a migráció, valamint a klímaváltozás sürgető körülményei hajtották őket (gondoljunk csak a várható tengerszint emelkedésre Hollandia partjainál). A mostani válság azonban egy eddig ismeretlen erővel készteti megmozdulásra a tömegeket. A nyugat-európai térségből vélhetően egy új fajta kereslet fog megjelenni a magyar ingatlanok iránt.

A jelenlegi apokaliptikus helyzetben nem sok jóra számíthatunk, hiszen türelmesen meg kell várnunk a járvány lelassulását és addig keveset tehetünk ellene. Ám ha előrébb tekintünk, máris gyúlhat fény az alagút végén: a jelenlegi hullámvölgyet követően erőteljes gazdasági fellendülés fog megindulni világszerte, aminek Magyarország is részese lesz.