A holland migráció okai

2018.08.14.

Magyarországon évről-évre egyre több sárga rendszámos holland autót láthatunk a vidéki utakon közlekedve. Régebben ez a jelenség csak nyáron volt tapasztalható és főleg a Balaton környékét érintette. Jelenleg azonban már nem csak turisztikai oka van annak, hogy több tízezer holland lakik életvitelszerűen hazánkban és rendelkezik nálunk saját tulajdonú ingatlannal is. Mivel ez a szám a jövőben egyértelműen nőni fog, készítettünk egy hasznos összefoglalót arról, hogy mi áll a háttérben. Ugyanis attól még, hogy Hollandiában, a lakosság körében közismertek a valódi okok, azok a Magyarországon élők számára rendszerint rejtve maradnak.

A hollandokat már évszázadokkal ezelőtt is telepes népként ismerték, akik amellett, hogy kiemelkedően sokat utaztak, mindig ügyesen látták meg a kínálkozó lehetőségeket a világ minden táján. A génjeikben hordozzák a gyakran igénytelen, nomád életmódot, ugyanakkor költségérzékenyek. Szeretik a szabadságot, a nagy tereket, a napsütést és a meleg éghajlatot, az ízletes ételeket. Szűkös és zsúfolt hazájukban nemcsak az élettér hiánya és az extrém magas ingatlanárak szabnak korlátokat a kibontakozásra, de a hűvös, nedves, csapadékos, borongós óceáni éghajlat sem kedvez a holland mentalitásnak. Érthető, hogy igényeik kielégítése a jelen korunkban is új területek megismerésére, bejárására sarkallja őket, különösen akkor, ha egy bizonyos életkor elérése után már egy új letelepedés gondolata jár a fejükben.

Egy holland rendszerint távlatokban gondolkozik és nem rövid időre sző tervet. Ha 50 év alatti, akkor mindig a családjával együtt hoz döntést a közös jövőjükről és az új környezetét is ennek alárendelve választja meg gondosan. Ha az idősebb generációhoz tartozik, kevesebb kötöttség terheli (pl. gyerekek), így könnyebben szánja rá magát a végső elhatározásra. A kitelepülésben gyakran már több rokona, barátja vagy ismerőse megelőzte, mely szituáció csalogatóan inspirál és tovább motivál minden hazájából elutazni vágyót.

Magyarország viszonylagos közelsége, természeti adottságai (éghajlat, gyógyvizek) és könnyű megfizethetősége révén egy rendkívül vonzó célpont lett a hollandok számára az elmúlt évek során. A 2004-es EU csatlakozásunk óta az unión belüli külföldi állampolgárok könnyebben vásárolhatnak ingatlanokat hazánkban. Ezzel a lehetőséggel a hollandok élnek a leginkább.

Hollandiában a felfedezések és utazások korának közel fél évezredes történelmi öröksége eredményeképpen mára egyféle nemzeti hobbivá vált a külföldön történő ingatlanvásárlás! Navigare necesse est. Érdekes jelenség, hogy manapság – immár modern korunk vívmányait felhasználva – sok holland az interneten “hajózgat” esténként és ott keresi, kutatja, hogy milyen eladó ingatlanokat talál bel– és külföldön egyaránt, amit esetleg érdemes lenne megvennie.

Nincs még egy olyan európai ország, ahol annyi helyi érdekeltségű ingatlaniroda lenne, mint Hollandiában. Minden bevásárló utcában 2-3 akad belőlük és nagyon népszerűek. A járókelők folyton megállnak és az ablakokban megjelenő legfrissebb ingatlanhirdetéseket nézegetik.


EGY HOLLAND MEGVETT EGY EGÉSZ MAGYAR FALUT

Mi áll a hazai holland betelepülési hullám hátterében?
  • A magyar vidéki ingatlankínálat ár/érték arányban a legjobb Európában. Egy holland egy csésze kávé ottani áráért egy 1 m²-es közművesített építési telket vásárolhat meg hazánkban vidéken. Hollandiában ezzel szemben – részben az adórendszer visszásságai miatt – irreális árakat kérnek az ingatlanokért. Például egy 125 m²-es telek 88.000 €-ba kerül (27 millió Ft), ugyanakkor egy garázsért is 100.000 €-t kérnek el (31 millió Ft). Ekkora összegből Magyarországon – távol Budapesttől – már gyönyörű családi házakat lehet vásárolni.
  • A túlnépesedés a következő fő mozgatórugója a Hollandiából történő kivándorlásnak. Hollandia a világ 15. legnagyobb népsűrűségű országa, ami 482 fő/km² eloszlást jelent átlagosan. Az ország 20%-a lakhatatlan, mert azt eleve víz borítja. A teljes lakosság 17 millió fő, ami fokozatosan nő a születések nagy száma és a sok külföldi bevándorló miatt. (Ne feledjük, hogy a FODEL ügyvezetője is egy közülük.) A nagyobb városokban egyre fogynak és egyre drágábbak a kiadó lakások, eladási értékük pedig hazai mércével már jószerivel felfoghatatlan, hiszen több száz millió forintos nagyságrendet tesznek ki. Az iskolák annyira túltelítettek, hogy konténerekkel kell kibővíteni az épületeket, mert nincs elég hely az oktatásra.
  • Hollandiában a tősgyökeres hollandok aránya két évtizeden belül 50% alá fog esni. A keresztény ország sorvad, miközben a terrorizmus ijesztően megfélemlítő ereje sosem látott módon tör előre. A nagyszámú, nem holland származású, segélyből élő, gazdasági hasznot nem termelő itt lakó már akkora terhet ró az adófizetőkre, hogy sok hollandnak elege lett, de még többnek fog betelni a pohár a jövőben. Egyáltalán nem meglepő, hogy kilátástalanságukban új lehetőségek és új lakóhely felé veszik az irányt, aminek egyik fő célpontja Magyarország.
  • A tengerszint emelkedése a negyedik fő hajtóerő. 1953-ban egy nagy gátszakadás történt Hollandiában, közel 2.000 ember meghalt. A holland kormány azóta gigantikus összegeket költött a sci-fibe illő tengervédelmi gátrendszerre, ami méltán egyedülálló a világon. Ennek a mérnöki csodának azonban nemcsak a méretei, de az üzemeltetési költségei is hatalmasak, amit jobb híján a lakosságra terhelnek “vízügyi hozzájárulás” címszóval és aminek az összege folyamatosan nő. Még ebben az évszázadban legalább 4 méteres globális tengerszint emelkedéssel számolhat az emberiség és jól tudjuk, hogy ez csak a kezdet. A gátak mérete azonban nem emelhető a végtelenségig. Amint ennek a súlyos összeférhetetlenségnek a következményeit egyre nagyobb tömegek látják be a BENELUX államokban, a lokális ingatlanpiac fokozatosan gyorsuló ütemben össze fog omlani. Zuhanni fognak az árak, hiszen a többség szabadulni akar majd – a jelenleg abszolút túlárazott – ingatlanától. Ennek a jelenségnek a hatására pedig vélhetően nagyszámú nem holland személy fog a még mindig kimagasló jólét miatt gazdasági migránsként Hollandiába érkezni és ingatlant vásárolni az akkor már jóval kedvezőbb árakon. Ez a roham egy második nagy áresési hullámot fog megindítani… A “nem csak hollandok” által lakott területeken lévő lakó- és üzleti ingatlanok ára már most is jelentősen alacsonyabb a piaci áraknál a nyugat-európai országban.
Mi várható a jövőben?
  • A tősgyökeres holland népesség aránya tovább fog csökkenni.
  • A felsorolt okok és a belőlük származó szerteágazó személyes, gazdasági és politikai következmények miatt egyre nagyobb tömegek fognak Hollandiából emigrálni.
  • Bár a tengerszintek emelkedése egy rendkívül lassú folyamat, a hollandiai vízügyi helyzet ettől függetlenül az idő múlásával csak romlani fog.
  • A betelepülések számának növekedésével a vidéki ingatlanok ára a jövőben Magyarországon is emelkedik majd.

Kattintson az alábbi képre a videó megtekintéséhez és a megjelenő térképen rögtön fókuszáljon szemével Hollandia területére!
A videó automatikusan újraindul a lejátszást követően (végtelenített).