10 gyakori hiba ingatlan keresésénél

2021. 02. 25.

  • Kellő anyagi fedezet nélkül ingatlant keresni. Értelmetlen a megfelelő pénzösszeg rendelkezésre állása előtt ingatlankeresésbe kezdeni. Csak magunknak okozunk bosszúságot, ha egy adásvétel azért hiúsul meg, mert más megvásárolja előttünk azt, ami nekünk már nagyon megtetszett. Ha a megvételhez ingatlant kell eladni, akkor előbb azt értékesítsük és csak utána kezdjünk keresésbe. Igyekezzünk minél hosszabb periódust kérni a vevőnktől a meglévő ingatlanunk elhagyására, ezzel kellő időt biztosítva a keresésünkre.
  • A tökéletes ingatlant keresni. Elérhető árkategórián belül jellemzően nem létezik „a” tökéletes ingatlan, ezért minden ingatlanvásárlás kompromisszumokkal jár. Legyünk nyitottak a kisebb hibák elfogadását illetően, főleg azokkal, amik korrigálása, kijavítása lehetséges.
  • Csak a helyszínen vagy csak az interneten keresni. Az internet adta lehetőségeket természetesen ki kell aknázni, de érdemes személyesen is bejárni a célzott környéket.
  • Az általunk meghatározott összegű ingatlanokra vadászni. Az online böngészés során érdemes 15%-kal az általunk célzott ár felett is keresni, mert lehet, hogy azon találatok között lesz az igazi és sikerül belőle jelentős összeget lealkudni.
  • Profi ingatlanos segítségét elmulasztani. Egy jó ingatlanos segíthet abban, hogy mások is keressék az Ön álmai otthonát. Más ingatlanokra lát rá, ismeri a helyi előnyöket, hátrányokat és az ügymenetet, de már a tanácsaival is tud segítséget nyújtani. Egy ilyen szakember más szemmel nézi az ingatlanokat és olyan hibákra is felhívhatja figyelmünket, amit más nem venne észre. Bonyolult szituációkban pedig jó megoldást tud javasolni arra, hogyan jöjjön sikeresen létre az üzlet.
  • Túl sokat alkudni, fölényeskedni az eladóval. Egy irreálisan nagy áralku rossz benyomást kelt az eladóban és nem segíti az ingatlan megszerzését. Elsőre 5-10%-kal kevesebbet kínáljunk fel, mint amennyit ténylegesen megadnánk az ingatlanért és ragaszkodjunk az árhoz. Ha minden kötél szakad, fokozatosan haladhatunk az általunk maximálisnak tartott összegig. Fontos a kölcsönös tisztelet! Korrekt, udvarias hozzáállással, nyugodt érveléssel hatékonyabb a folyamat.
  • Az ingatlan hibáit bántóan hangsúlyozni. Ha a megtekintéskor valami nem tetszik vagy nagyon zavaró számunkra, ne terheljük az eladót, hiszen nem ő akarja megvenni az ingatlant. Arról kell beszélni, hogy a látottak alapján mennyit ér meg számunkra az objektum.
  • Túl sokáig gondolkozni, húzni az időt. Egy előnyös tulajdonságokkal bíró, jó ár/érték arányú ingatlan másoknak is meg fog tetszeni. Kellő körültekintéssel, de rövid határidőn belül hozzunk döntést, mely határidőt az eladóval is előre pontosítsuk, hogy senki ne várjon hiába a másikra. Egy kelendő ingatlan adásvétele ugyanis gyakran 48 óra alatt sikeresen lezajlik. Fontos, hogy az ügyvédjére se várjon esetlegesen további egy hétig. Ha az ügyvéd nem ér rá, haladéktalanul keressen másikat helyette, de győződjön meg róla, hogy az új illető is kellő jártassággal rendelkezik az adott területen.
  • A tulajdoni lap előre történő lekérését elmulasztani. Ezt nem elég a szerződéskötéskor az ügyvédnél megtenni. Előfordul ugyanis, hogy még a tulajdonos sem tud róla, mi áll az aktuális tulajdoni lapján. Lehet ott egy értékcsökkentő vagy akár a vételt ellehetetlenítő, érdektelenné tevő információ. Ha a letöltött tulajdoni lap értelmezéséhez szükséges, kérjük szakértő tanácsát!
  • Az ügyvédi költségen spórolni. Ne feltétlenül a legolcsóbb ügyvédet válassza! Néha bonyolult szerződést kell írni egy ingatlan vásárlásakor, míg máskor a legegyszerűbb jogi forma is elegendő. Erről kérje ki egy ingatlanos véleményét!